زمانی که شما تازه شروع به راهاندازی وبسایت میکنید با بعضی از لغات و اصطلاحات آشنایی ندارید. دامنه یکی از اولین کلماتی است که شما با آن مواجه میشوید. فهمیدن این مفهوم اصلاً کار سخی نیست؛ بیایید با هم ببینیم دامنه چیست و چگونه کار میکند؟
دامنه همان نام برند شما میباشد؛ بهواسطه دامین میتوانید مشخص کنید که در حال انجام چه فعالیتی هستید. بهبیاندیگر شما اگر دارای یک کسبوکار سنتی هستید مسلماً این کسبوکار دارای یک آدرس است؛ و به همین شکل کسبوکار اینترنتی شما نیز حتماً باید یک آدرس داشته باشد.
برخی از کاربران مبتدی، نام دامنه را با هاستینگ اشتباه میگیرند و معنی دقیق دامنه را نمیدانند. در این آموزش قصد داریم نام Domain را تعریف و روش کار با آن را توضیح دهیم.
دامنه چیست؟
دامنه یا دامین همان آدرس سایت شما است. درواقع همان آدرسی که کاربر در نوار مرورگر شما مشاهده میکند همان Domain شما است. با توجه به اینکه اینترنت بهعنوان یک شبکه جهانی از سایتها و شبکههای متعددی تشکیلشده است؛ هرکدام از این شبکهها دارای URL و آدرس مخصوص به خود هستند؛ و از این طریق است که کاربران و اینترنت قادر به شناسایی شما هستند.
هر کامپیوتر دارای یک آدرس IP مخصوص به خود میباشد. که از این آدرس جهت شناسایی آن استفاده میشود. این آدرس شامل یک سری از اعداد است. اما به یاد داشتن یک آدرس IP به دلیل اینکه از مجموعهای از اعداد تشکیلشده کار سختی است. به همین دلیل است که از دامنه استفاده میشود. دومین دربرگیرنده یک نام است که بهوسیله آن کاربر میتواند از آن جهت جستجو سایت موردنظر خود استفاده کند.
روی کار آمدن دامنه باعث شد که کاربران بهراحتی بتواند سایت خود را پیدا کنند؛ و بهاینترتیب نیاز به به یاد داشتن یک سری اعداد طولانی نیست. دامین یک آدرس است که فقط منحصر به خودتان است. و تنها شما هستید که از آن استفاده میکنید. نام دامنه، آدرس وبسایتی است که در نوار آدرس یا url مرورگر مشاهده مینمایید. به عبارت ساده، اگر وبسایت شما یک خانه بود، نام دامنه شما آدرس آن خواهد بود.
دامین سایت یعنی چه؟
اینترنت شبکه غولپیکر رایانههای متصل شده به هم از طریق شبکه جهانی کابلها است. همانطور که در بالا گفتیم هر کامپیوتر در این شبکه میتواند با سایر کامپیوترها ارتباط برقرار کند. برای شناسایی آنها، به هر کامپیوتر یک آدرس IP اختصاص دادهشده است. این مجموعهای از اعداد است که یک کامپیوتر خاص را در اینترنت شناسایی میکند. یک آدرس IP معمولی مانند زیر است: 66.249.54.1
به خاطر داشتن IPهای اینچنینی بسیار دشوار است. به همین دلیل نام دامین اختراعشده است. اکنون برای دیدن یک وبسایت، نیازی به واردکردن یک رشته طولانی از اعداد نیستید. در عوض، شما میتوانید نام دامنه را در نوار آدرس مرورگر خود نوشته و آن را همیشه به یاد داشته باشید. بهعنوانمثال: shamsikhanoom.ir
دامنه چگونه کار میکند؟
مرورگر شما یک درخواست را به شبکه جهانی سرورهایی که سامانهٔ نام دامنه (Domain Name System)، تشکیلشده ارسال میکند. این سرورها برای نیم سرورها (NS) مرتبط به یک دامنه جستجو میکنند و درخواست را به نیم سرورها ارسال میکنند. اتصال یک Domain با هاست از طریق Name Serverها صورت میپذیرد.
وبسایتها با استفاده از نیم سرورها، میتوانند از Domain Nameها بهجای آی پی آدرسها استفاده کنند. در واقع DNS نشاندهنده یک تکنولوژی قدرتمند اینترنت برای تبدیل نام دامنه به آدرس IP است.این نیم سرورها رایانههای مدیریتشده توسط شرکت هاستینگ شما هستند. شرکت هاستینگ شما درخواست شما را به رایانهای که وبسایت شما ذخیرهشده است ارسال میکند.این رایانهها وب سرور نامیده میشوند. وب سرورها دارای یک نرمافزار خاص نصبشده مانند آپاچی هستند. وب سرور در حال حاضر وبسایت درخواست شده را دریافت میکند و آن را به مرورگر ارسال میکند.
مشخصات یک دامنه خوب
همانطور که در بالا اشاره کردیم نام دامنه، نام وبسایت شما است، نام دامین پسوندهای مختلفی دارد، که از بین آنها پسوند com. از بقیه محبوبتر میباشد، پسوندهای دیگری نظیر org ،.net ،.tv ،.info ،.io. نیز وجود دارد.
همچنین نامهای دامین سایت ویژه کشور نیز وجود دارد که با کد پسوند کشورها مانند uk. برای انگلستان، de. برای آلمان، in. برای هند پایان مییابد. ما به شما توصیه میکنم از پسوند com. استفاده کنید چراکه بسیاری از سایتهای همهمنظوره و تجاری از پسوند com. استفاده میکنند.
شما از بابت انتخاب نام سایت شما هیچگونه محدودیتی ندارید و درواقع شما میتوانید هر نامی که دوست داشته باشید را برای سایت اینترنتی خود انتخاب کنید. البته باید توجه کنید که هر آدرس و نام اینترنتی مخصوص به یک وبسایت میباشد. و شما نمیتوانید از نام یک سایت دیگر استفاده کنید. از طرف دیگر شما باید نام سایت خود را بهصورت پیوسته انتخاب کنید بهصورتی که هیچ فاصلهای بین کلمات نباشد.
نکته بسیار مهم در مورد دامنه این است که شما باید حتماً آن را خریداری کنید. در غیر این صورت بعد از گذشت چند سال نام دامنه شما به سایت دیگری واگذار میشود. پس به یاد داشته باشید که باید حتماً مدتزمان خرید را تمدید کنید.
حتماً در انتخاب نام دامنه خود دقت کافی را داشته باشید و از نامی استفاده کنید که کاربران بتوانند از آن بهراحتی استفاده کنند و آن را به ذهن بسپارند. این نام بهعنوان نام تجاری شما در بین کاربران شناخته میشود پس در انتخاب آن نهایت دقت را داشته باشید. برای اطلاعات بیشتر مقاله ما درباره انتخاب دامنه مناسب را حتما مطالعه کنید.
تفاوت دامین و هاست چیست؟
اگر نام دامنه، آدرس وبسایت شما است پس میزبانی وب (هاست) خانهای است که وبسایت شما در آنجا زندگی میکند. این کامپیوتر واقعی است، جایی که فایلهای وبسایت شما ذخیره میشوند. این سرورها بهعنوان یک سرویس توسط شرکتهای میزبانی ارائه میشوند. شما برای ایجاد یک وبسایت به هر دو آنها (نام دامین و هاستینگ) نیاز دارید. آنها دو سرویس جداگانه هستند و میتوانید آنها را از شرکتهای مختلف خریداری کنید.
اگر از دو شرکت جداگانه خرید کردید، شما فقط نیاز دارید تنظیمات نام دامنه خود را ویرایش کنید و اطلاعات نیم سرور (NS) ارائهشده توسط شرکت میزبانی خود را در پنل کاربری دامین خود در بخش مدیریت دامنه> تنظیمات DNS وارد نمایید.
چطور دامنه ثبت کنیم؟
شما میتوانید توسط شرکتهای مختلف دامنه مدنظر خود را انتخاب کنید. حتماً به این نکته توجه کنید که پس از خرید دامنه حتماً باید هاستینگ هم خریداری کنید. شما میتوانید از برخی از شرکتها دامنه و هاستینگ خود را بهصورت یکجا تهیه کنید.
قبل از خرید دامنه حتماً باید در نظر بگیرید که دامنه موردنظر قبلاً توسط سایت دیگری خریدارینشده باشد. شما میتوانید توسط سایت https://www.whois.com/ مشخص کنید که در سایتهای خارجی از دامنه استفادهشده یا نه. همچنین سایت http://whois.nic.ir/ نیز میتواند تکراری نبودن Domain در سایتهای ایرانی را برای شما مشخص کند.