آب دوغ خیار یکی از غذاهای خوشمزه، کم هزینه است که بسیار سریع آماده می شود. با توجه به افزایش دمای هوا در تابستان، خوردن چنین غذای خوشمزه ای در رفع عطش و کاهش دمای بدن موثر است. مواد تشکیل دهنده این غذا همانطور که از اسمش پیداست، دوغ و خیار است که توسط سبزیجاتی مانند ریحان، ترخون، نعناع مزه دار میشوند. و در بعضی از موارد برای مزه بهتر و مجلسی شدن آب دوغ خیار از کشمش و گردوی خرد شده استفاده میکنند. آب دوغ خیار منبعی سرشار از ویتامین، فیبر و مواد معدنی است. همچنین به دلیل استفاده از دوغ و ماست در آن منبعی کامل از کلسیم و پروتئین است. میتوان گفت که آب دوغ خیار فقط یک غذای ساده نیست، بلکه یک غذای سالم و مقوی نیز میباشد.
مواد لازم
ماست پر چرب | 2 پیمانه |
آب | 1 و 1/2 پیمانه |
سبزی خوردن خرد شده | 1/2 پیمانه |
خیار خرد شده | 1 پیمانه |
کشمش | 1/2 پیمانه |
گردو | 1/4 پیمانه |
نعناع خشک (شوید) | 2 قاشق غذاخوری |
پودر زنجبیل | 1/4 قاشق چایخوری |
نمک و فلفل | به مقدار لازم |
نان خشک یا تازه | به مقدار لازم |
طرز تهیه آب دوغ خیار
می دانیم که طبع این غذا به خاطر داشتن ماست و خیار و سبزی سرد است. پس بهتر است که این غذا را با مواد دیگری که طبع گرم دارند مثل گردو، زیره، زنجبیل ، فلفل و .. ترکیب کنیم. تا طبع آن متعادل گردد و از عوارضی مثل سردی ، دل پیچه و نفخ بعد از خوردن جلوگیری کنیم.
درست است که درست کردن این غذا ساده است و فوت و فن چندانی ندارد. ولی هرکس با هر سلیقه ای می تواند آب دوغ خیار مخصوص خودش را تهیه کند. با خوردن این غذای ساده و خنک علاوه بر اینکه مواد مغذی و مورد نیاز را کسب کنیم. همچنین از گرما زدگی و بی حالی هم جلوگیری کنیم.
- ماست را همراه نعناع یا شوید خشک و ادویه ها مخلوط کنید و آب را به آن اضافه نمایید تا دوغ آماده شود.
- دوغ را در یخچال قرار دهید تا خنک شود.
- خیار را پس از شستن پوست بگیرید و در اندازه مورد نظر خرد کنید.
- کشمش را پاک کنید و بشویید و اجازه دهید آب آن گرفته شود.
- گردو را به وسیله چاقو خرد کنید و یا اینکه در میکسر بریزید و پودر کنید.
- سبزی خوردن را خرد کنید.
- پس از آماده و خرد کردن مواد اولیه هنگام سرو تمام مواد را مخلوط کنید.
- تکه های نان خشک یا نان تازه را درون ظرف آب دوغ خیار بریزید و اجازه دهید کمی نان ها خیس بخورند و بعد می توانید غذا را نوش جان کنید.
نکات کلیدی
مواد آب دوغ خیار را اصولا در ظرف بزرگی مخلوط و آماده می کنند. و بعد سهم هر شخص را در ظرف می کشند ولی می توان قبل از اضافه کردن نان سهم هر فرد را در ظرف ریخت تا مقدار نان را خودش مشخص کند.
برای تهیه دوغ می توان ادویه و سبزیجات متنوع مانند گل محمدی خشک، زیره، پودر سیر و … هم اضافه کرد.
سیر و انگور تازه دو ماده ای هستند که خیلی ها دوست دارند به آب دوغ خیار اضافه کنند. پس شما هر ماده ای که دوست دارید را می توانید به آبدوغ بیافزایید.