زولبیا و بامیه از انواع شیرینی های سنتی و محبوب در میان ایرانیان هستند که به صورت متداول در ماه مبارک رمضان پخته می شوند. در گذشته این شیرینی ها خوشمزه و خوش آب و رنگ فقط به یک صورت درست می شدند، اما امروزه به دلیل محبوبیتی که دارند در انواع بسیار متنوعی تهیه می شوند.
مواد لازم برای شربت زولبیا و بامیه
شکر | 2 لیوان |
آب | 1٫5 لیوان |
گلاب | ¼ لیوان |
آبلیمو | ½ ق چایخوری |
زعفران دم کرده | 1 ق غذاخوری |
طرز تهیه شربت زولبیا و بامیه
برای تهیه شربت زولبیا و بامیه ابتدا آب را در یک قابلمه کوچک می ریزیم و روی حرارت قرار می دهیم. شکر را به آب اضافه می کنیم و مرتب هم می زنیم تا کاملا شکر در آب حل شود. زعفران دم کرده را می افزاییم و آبلیمو و گلاب را نیز اضافه می کنیم.
صبر می کنیم تا مواد به خورد هم بروند و همین طور شربت قوام بگیرد و کمی غلیظ شود. بعد از اینکه شربت غلیظ شد آنرا از روی حرارت بر می داریم و کنار می گذاریم تا خنک شود. بعد در یخچال قرار می دهیم تا خنک شود.
مواد لازم زولبیا برای 6 نفر
نشاسته گل(گندم) | 1 لیوان |
ماست پرچرب یک مقدار ترش | 1/2 لیوان |
گلاب | 1/3 لیوان |
آرد سفید قنادی | 1 ق غذاخوری |
روغن مایع | 1 ق غذاخوری |
بیکینگ پودر | 1 ق مرباخوری |
خمیر مایه فوری | 1 ق مرباخوری |
زعفران دم کرده | 1ق غذاخوری |
عسل (شربت بار) | 1ق غذاخوری |
دستور پخت زولبیا
- مرحله اول
برای تهیه شیرینی زولبیا ابتدا نشاسته را در کاسه ای بزرگ می ریزیم و ماست را به آن اضافه می کنیم و با هم مخلوط می کنیم تا یکدست شوند. به مدت 5 دقیقه کنار می گذاریم سپس در ادامه زعفران و گلاب و روغن و آرد را هم بترتیب اضافه و با همزن برقی 5 دقیقه بزنید.
- مرحله دوم
در ادامه خمیر مایه و بیکینگ پودر را نیز اضافه کنید و برای چند ثانیه دیگر هم بزنید. در انتها عسل را نیز افزوده و 1 دقیقه دیگر هم بزنید سپس روی ظرف را بپوشانید. برای 2 ساعت بگذارید داخل دمای محیط تا حجم بگیرد.
- مرحله سوم
مایه زولبیا را داخل قیف با سر ماسوره ساده ریز بریزید(یا میتونید داخل قوطی سس بریزید). تابه یا قابلمه مناسبی را روی حرارت گذاشته و اگر رینگ فلزی دایره شکل دارید اونها را داخل روغن قرار دهید سپس با ماسوره مواد را تا یک سوم رینگها بریزید.(روغن باید داغ باشد برای تست چند قطره مایه را داخل روغن ریخته اگرسریع پف کرد و بالا اومد یعنی روغن آماده می باشد).
- مرحله چهارم
سرخ کردن زولبیا کاملا سلیقه ای هست می توانید کمتر یا بیشتر سرخ کنید و زمانی که زولبیا ها سرخ شدند از روغن بیرون می آوریم و به مدت 1 دقیقه در توری فلزی قرار می دهیم تا روغن اضافه آن خارج شود. سپس در شربت قرار می دهیم تا به مدت 5 دقیقه در شربت سرد بماند و طعم دار شود و مجددا از شربت که بیرون آوردیم زولبیا را در توری قرار می دهیم تا شربت اضافه آن خارج شود. تمامی زولبیا ها را به همین صورت آماده می کنیم و در ظرف می چینیم و روی آن سلفون می کشیم و در یخچال قرار می دهیم تا خنک شود.
نکات کلیدی زولبیا
- از ماست پر چرب استفاده کنید و بهتر است در دما محیط قرار دهید تا ترش شود این کار باعث می شود زولبیا تردی داشته باشید.
- مواد زولبیا باید به ترشی بزند تا زولبیا تردی داشته باشید و ترشی ان بعد از سرخ شدن از بین می رود.
- زولبیا را برای نگهداری داخل یخچال نگذارید.
- بهتر است از روغن مایع استفاده کنید.
مواد لازم بامیه برای 6 نفر
آرد نول یا آرد سه صفر | 1لیوان سرخالی |
آب | 1 لیوان |
کره نرم | 20 گرم |
تخم مرغ | 2 عدد |
عسل یا شربت بار | 1 ق غذاخوری |
وانیل | 1 ق مربا خوری |
دستور پخت بامیه خانگی
مرحله اول
برای تهیه شیرینی بامیه ابتدا آب را در قابلمه ای می ریزیم و کره و شربت یا عسل را به آن اضافه می کنیم و روی حرارت می گذاریم تا اطراف قابلمه شروع به زدن جوش های ریز کند در این مرحله باید آرد اضافه شود.
- مرحله دوم
آرد را باید به یکباره به مخلوط فوق اضافه کنید و با قاشق چوبی هم بزنید تا مانند خمیر جمع شود. این مرحله مهم ترین مرحله تهیه بامیه می باشد.
زمان بگیرید و به مدت 8 دقیقه خمیر را خوب باز و بسته کنید حتما در این حین باید حرارت کاملا کم باشد این مرحله باعش می شود آب اضافی خمیر بخار و داخل بامیه توخالی شود.
- مرحله سوم
بعد از داغ شدن خمیر را به ظرف تمیر منتقل کنید و اجازه دهید تا کاملا خنک شود سپس دانه دانه تخم مرغ ها را اضافه کنید و با افزودن هر کدام 1 دقیقه هم بزنید تا کاملا جذب مواد شود. با افزودن تخم مرغ آخر وانیل را اضافه کنید خمیر باید چسبنده باشد و به راحتی ماسوره بخورد.
زولبیا و بامیه خانگی
- مرحله چهارم
آن وقت در ظرف کوچک گودی روغن زیادی می ریزیم به طوری که یک استخر روغن داشته باشیم. روی حرارت کم می گذاریم تا روغن به مرور زمان داغ شود. اگر می خواهید زولبیا با بامیه درست کنید پس حتما اول زولبیا را سرخ کنید و بعد بامیه ها را چون بامیه تخم مرغ دارد و ممکن است روغن کف کند. سپس زمانی که خمیر کمی خنک شد، تخم مرغ را به خمیر اضافه می کنیم.
- مرحله پنجم
خمیر آماده شده را در قیف می ریزیم و قیچی تمیز را در روغن فرو می کنیم تا زمان بریدن بامیه به آن ها نچسبد. سپس قیف را بالای ظرف روغن داغ شده فشار داده و به اندازه دلخواه بایمه ها را قیچی کنید فقط بامیه ها نباید روی هم قرار بگیرند پس بیش از اندازه داخل قابلمه روغن نریزید.
می گذاریم تا خوب با حرارت کم مغز پخت و سرخ شوند. با یک قاشق بامیه ها را در روغن تکان می دهیم تا به هم نچسبند. سپس شربت سرد را از یخچال بیرون می آوریم و بامیه ها که سرخ شدن به مدت 2 دقیقه در شربت قرار می دهیم تا شربت جذب بامیه ها شود و بعد از شربت خارج می کنیم و در توری می گذاریم.
نکات کلیدی بامیه
- اگر خمیر چسبندگی لازم را نداشت می توایند 1 تخم مرغ را جداگانه داخل کاسه هم زده و نصف آن را به مایه بامیه اضافه کنید و هم بزنید.
- شربت بار باید کاملا خنک باشند.
- داخل ظرف دربسته داخل یخچال نگهداری شود.
- اگر شربت بار را به درستی تهیه کرده باشید بامیه شما ترد می شود.
- وانیل را حتما اضافه کنید وگرنه بوی تخم مرغ می دهد.
😋😋👌👌
ممنون برای ماه رمضان عالی بود
نوش جون. خوشحالیم تونستیم رضایت شما رو جلب کنیم.